Login to propose a game to the Library

Game Library

Game library allows you to publish your own games and browse games published by others. Free PDF -versions are available for downloading and some of the games are even available to be purchased as books, which are delivered directly into your home.

Imitaatiopeli – opas pelin järjestämiseen

Tekijät: Tiina Airaksinen ja Heikki Koponen

Millaista on käyttää silmälaseja, olla nainen, diabeetikko tai muistisairaan läheinen? Ovatko ihmisryhmät tunnistettavissa stereotyyppien perusteella, ja mikä merkitys on tiedoilla ja omalla kokemuksella toisen elämäntilanteen hahmottamisessa?

Imitaatiopeliä voidaan käyttää monin tavoin oppimisen tukena. Pelin avulla tarkastellaan sitä, miten eritaustaiset ja eri tavoin ajattelevat ihmiset voivat ymmärtää toisiaan. Imitaatiopeli soveltuu eri ihmisryhmien kohtaamisen helpottamiseen ja ohjaa tunnistamaan, mitä eri ryhmät voisivat oppia omasta ja toisen asemasta.

Imitaatiopeli on satoja vuosia vanha seurapeli. Pelissä tuomari-pelaajan tehtävänä on erottaa, kumpi kahdesta muusta pelaajasta on aito ja kumpi teeskentelijä, esimerkiksi kumpi pelaajista on nainen ja kumpi teeskentelee olevansa nainen. Menetelmää kutsutaan imitaatiopeliksi, koska pelissä imitoidaan sellaista ryhmää, johon imitoijalla ei ole pääsyä ja josta hänellä ei ole omakohtaista kokemusta. Imitaatiopelin teki kuuluisaksi Alan Turing (1912–1954), joka kehitti siitä tekoälyä koskevan sovelluksen.

Imitaatiopeliä voidaan pelata itsenäisesti tai ryhmissä, osallistujia tarvitaan vähintään kolme. Kullakin osallistujalla on oma roolinsa. Tuomarin tehtävänä on kysyä kysymyksiä ja päätellä vastausten perusteella, kumpi vastaajista on aito ja kumpi imitoija. Koneen säätiön rahoittamassa Tunnetko naapurisi -hankkeessa tästä sosiaalitieteellisestä menetelmästä kehitettiin oppimista tukevia ja kohtaamista helpottavia malleja: klassista peliasetelmaa muunneltiin ja kokeilujen tuloksena syntyi pelejä, joita voi pelata
* yksin – ryhmissä
* livenä – verkossa
* reaaliajassa – asynkronisesti.

Imitaatiopeli – opas pelin järjestämiseen antaa ohjeet, vinkit ja aineistopohjat omien pelien toteuttamiseen.
19

Kohina

Kohina-roolipeli on Digillä Duuniin! -hankkeessa tehty pelikokonaisuus, joka on tehty mahdollisimman selkeäksi niille, jotka eivät ole aikaisemmin olleet vetämässä roolipeliä pelinjohtajana tai osallistuneet roolipeliin pelaajina.

Pelissä on osioita työelämätaitojen ja -valmiuksien pelillistämiseen.

Lataa PDF: http://bit.ly/kohina-rpg
63

Kuka on Petturi?

Kuka on Petturi? kertoo Pohjois-Korean parhaaseen (ja ainoaan) TV-visailuun osallistuvien ihmisten tarinan. Skenaario on tarkoitettu 3-5 pelaajalle. Sen tarkoituksena on tutkia miten roolipeli voi olla yhtäaikaa synkkä ja kertoa ikävän tarinan, mutta olla samalla hauska niin että pelaajia naurattaa. Tästä syntyvä konflikti ehkä haastaa pelaajat miettimään kuinka julmaa viihde voi olla.

Tekijä: Tuukka Tenhunen
Palkinnot: Paras peli
4

Heeroksen kaitsijat

Sankari on syntyvä ja te olette hänen haltijakumminsa. Minkälainen on lapsesta kasvava ja mitä lahjoja haltijat hänelle antavat? Kykeneekö kasvava sankari täyttämään odotukset ja pelastamaan Lapinlahden hirviöltä, joka nousee uhkaamaan heimoanne? Sadunomainen peli Lapin maan haltijakummeista kauan sitten. Sopii pelinjohtajalle ja 3-4 pelaajalle. Ikärajattomassa 45 minuutin pelissä hahmot valmentavat sankaria koitokseen ja auttavat häntä voittamaan vastukset.

Tekijä: Wille Ruotsalainen
Kuvittanut: Vilja Ruotsalainen
Palkinnot: Yleisön suosikki
5

Galaktinen traumapoli

Oletko aina halunnut pelastaa henkiä tehohoitohuoneissa ja leikkaussaleissa, juosta kirkkaasti valaistuja käytäviä valkotakki lepattaen ja suuteloida liinavaatekomeroissa? Tervetuloa Galaktiselle traumapolille.

Seikkailu sijoittuu galaktisen liikenteen solmukohtaan, vilkkaan avaruusaseman kiireiselle traumapolille. Pelaajahahmot ovat traumapolin ihmistieteiden osaston hoitohenkilökuntaa ja koettavat selvittää, mikä polille saapuvaa tapaturmapotilasta vaivaa. Haasteena on, ettei potilas oikeastaan ole ihminen…

Peli on tarkoitettu kolmelle tai neljälle avaruusoopperasta tai sairaalasarjoista innostuneelle täysi-ikäiselle pelaajalle, jotka eivät pelkää tartuntaa.

Tekijä: Solina Riekkola
6

2000 kilometriä

Miltä tuntuu lentää parin tuhannen kilometrin muuttomatka?
Miltä maailmamme näyttää eläimen silmin katsottuna?

2000 kilometriä on roolipeli laulujoutsenten syysmuutosta: siitä, mitä matkalla tapahtuu ja miten haasteista selvitään. Jos pidät Ruohometsän kansasta, Soturikissoista tai luontodokumenteista, kannattaa lähteä parven mukaan!

Peli sopii kaikenikäisille pelaajille. 2000 kilometriä on kallellaan armottoman luonnon suuntaan, mutta sitä on tarvittaessa helppo mukauttaa leppoisaksi eläinsaduksi.

Tekijä: Sami Koponen
6

Tiesitkö

Tiesitkö miksi asiat ovat kuin ovat? Miksi linnut laulaa? Miksi kettu on ovela? Miksi koirat vihaavat kissoja? Pian tiedät.

Tekijä: Veli Hemming
3

Pelilabra

Vainuan kaupunkiin on saapunut Vainuan Game Lab, pelialan koulutusta tarjoava ohjelma. VGL:n ensimmäisenä viikkona osallistujat pistetään kehittämään pelikonsepti joka pitchataan pelialan tekijöille. Parhaat konseptit pääsevät vuoden mittaiseen jatkokehitykseen.

Tekijä: Samuli Raninen
5

Nyt on mies

Tässä roolipelissä kaikki pelaajahahmot ovat miehiä. Heidän yhteisönsä on joutunut hankalaan tilanteeseen ja on pelaajien asia päättää, miten hahmot siihen reagoivat.

Tekijä: Sami Koponen
5

Mitä Liitupiiri tekisi?

Skenaariossa pelataan televisiosarjan nuoria faneja, jotka ovat käymässä televisiosarjan fanitapaamisessa ja yrittävät rohkaistua tutustumaan toisiinsa. He hakevat rohkeutta fanittamansa televisiosarjan henkilöhahmojen toimintamalleista samaan tapaan kuin ihmiset ovat aina etsineet toimintaohjeita uskonnoista ja myyteistä. Skenaariossa on viisi kohtausta, ja useimpien kohtausten alussa luetaan yhdessä katkelmia televisiosarjasta. Kun pelaajahahmot seuraavat toiminnassaan jonkun tv-sarjan hahmon esikuvaa, he saavat lisää rohkeutta, ja pelaajat saavat bonuksen nopanheittoonsa.

Huom! Skenaario ei sovellu lapsille.

Tekijä: Maija Korhonen
5

Me luomme mytologian

Kamerunin presidentin kanslia on kutsunut teidät tähän kokoukseen. Hahmonne ovat kirjailijoita, taiteilijoita ja kulttuuriväkeä. Monella teistä on laaja länsimainen sivistys, mutta jollakin tasolla juurienne voidaan katsoa olevan Kamerunissa.

Tekijä: Wille Ruotsalainen
4

Juhannus

Juhannusriennot on 3-4:lle pelaajalle tarkoitettu kevyt roolipeliskenaario, jonka genrenä on suomalainen kesäsekoiluseikkailu! Skenaarion on tarkoitus olla kepeä, tukea heittäytymistä ja kannustaa koomisen vastuuttomaan käyttäytymiseen.

Tekijä: Pekka Rihko
Yleisön suosikki
5

Tutkielma Monipäisen Lohikärmeksen Sosiaalidynaamisesta Koherenssista

Tarinat kertovat Kohtalovuorilla asuvasta jumalkäärmeestä, jota paikalliset palvovat kauhunsekaisin tuntein. Lohikäärmeen viisi päätä herättävät kunnioitusta ja kammotusta. Harva tietää, että jokaisella päällä on oma tahto ja persoonallisuus. Eikä ole aina helppoa jakaa ruumistaan neljän sisaruksen kanssa, jotka ovat lähes kaikesta eri mieltä!

Tekijä: Tuukka Tenhunen
Tuomarien suosikki
5

Ystäväni, pelinjohtajani

Skenaario on tarina kuolemasta, menetyksestä ja sanomatta jääneistä asioista. Pelaajahahmot ovat roolipelaajia, joiden pitkäaikainen pelinjohtaja Hanski on kuolemassa nopeasti aivoissa leviävään syöpään. Hanski on taantunut niin, että hänet tavoittaa enää vain vanhojen roolipelien kautta. Vanha peliporukka päättää kokoontua vielä kerran hyvästelläkseen Hanskin. Jokaisella on hänelle jotakin henkilökohtaista kerrottavaa, mikä täytyy pystyä sanomaan Hanskin vetämän luolastoskenaarion kautta. Jotakin mikä jäi sanomatta silloin kun olisi pitänyt, aikaa sitten.

Skenaario ei sovellu lapsille.

Tekijä: Tuukka Tenhunen
5

Palkkaamme parhaat

Skenaariossa hahmoilla on 45 minuuttia aikaa saada työpaikka. Pelinjohtaja pelaa työhaastattelijaa, joka on ottanut pelaajien hahmot ryhmähaastatteluun. Pelaajat pelaavat luomaansa hahmoa, joka yrittää saada työpaikan. Kullakin hahmolla on yksi valtti, joka on taito tai etu, johon hahmo voi vedota saadakseen työpaikan.

Tekijä: Wille Ruotsalainen
5